Pere IV i la voluntat de cohesionar el Poblenou

Edició, vídeo i fotografies : Ferran Moreno i Andrea Pérez
[CRÒNICA]

Performance, Street Art i lluita veïnal s’uneixen per demanar “un altre model de fer ciutat”. La taula ciutadana Eix Pere IV i l’Associació de Veïns del Poblenou han dut a terme una sèrie d’accions artístiques per a fer visible la seva voluntat de regenerar un barri urbanísticament disgregat, tot demanant que Pere IV sigui una de les peces clau a la remodelació de Poblenou. I avui, dissabte 7 de març, el trànsit s’ha aturat per deixar circular per l’asfalt a quatre individus anònims amb cartells que denunciaven un barri “tancat, oblidat, buit i abandonat” tot preguntant-se on són els 8 milions d’euros assignats al pla d’inversions de 2014.

L’art com a eina de dinamització i replantejament del barri és un factor de continuïtat a la proposta urbanística dels veïns de Poblenou. Algunes de les plataformes amb qui treballen són RebobinART, Makeatuvida o l’entitat NowPoble9.

Pere IV és un element molt potent capaç de vertebrar tot el teixit urbà de Poblenou.” Així s’expressava Salvador Clarós, president ed l’AVV de Poblenou, en una jornada en què els veïns que formen la taula ciutadana han expressat el seu malestar fruit d’una obra d’urbanització que ja havia estat programada i pressupostada per l’abril del 2014. Jordi Callejón, membre d’Eix Pere IV, ha fet palès “l’estat d’abandó i degradació actual” d’un carrer, que ara mateix, no compta amb la seva partida pressupostària al pla d’inversions de 2015.

La proposta principal del col·lectiu és la d’una regeneració socioeconòmica el motor de la qual sigui la cooperació entre els diferents agents que formen l’espai públic. Es tracta d’un nou model de desenvolupament urbà fundat en valors patrimonials, històrics, paisatgístics i humans, a fi de desenvolupar una economia socialment rendible, tot aprofitant els recursos disponibles en benefici d’usos cívics i culturals de l’espai públic. La fita final és, així, fer una ciutat “més centrada en el protagonisme de les persones i el seu patrimoni comú”.

Els veïns s'han retratat als carrers de Poblenou per mostrar la necessitat de pensar en un barri per les persones.

Fa uns mesos, els veïns es van retratar als carrers de Poblenou per mostrar la necessitat de pensar en un barri per a les persones. Aquesta és una iniciativa de continuïtat que volen dur a terme durant els propers mesos.

La revitalització que proposen Eix Pere IV i l’Associació de Veïns passa per una ocupació temporal d’espais buits com ara solars o edificis industrials desocupats. L’objectiu és impulsar  iniciatives d’interès ciutadà, entre les quals contemplen la creació de cooperatives o el desenvolupament d’activitats culturals i comercials d’àmbit local. D’aquesta manera, i segons els integrants d’aquests col·lectius, seria possible evitar la “fragmentació urbana” actual del barri. També defensen que “la ciutat és patrimoni dels seus ciutadans que són els seus legítims protagonistes i gestors, no els seus propietaris ni tampoc els seus clients o consumidors”.

La Taula Eix Pere IV s’inspira en el model dels barris cooperatius i busca fomentar la participació dels ciutadans per a constituir un model municipal rendible a través d’iniciatives culturals, artístiques i socials. Les entitats i els col·lectius que formen aquest espai de debat veïnal es reuniran el pròxim dia 26 de març al Centre Cívic Can Felipa.

5 responses to “Pere IV i la voluntat de cohesionar el Poblenou

 1. fantastic reportatge, felicitats
  i que la revitalització de l´Eix Pere IV sigui una realitat!!!!!!!
  salutacions

  M'agrada

 2. Retroenllaç: Mes enllaços a la prensa | Eix Pere IV

 3. Una bona crònica. Enhorabona per la feina ben feta!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s